نهج البلاغه
بعد از قرآن و بیانات پیامبر اکرم –صلی الله علیه و آله – هر کلام و خطبه و مقالهای را که خواندم و شنیدم توانستم با آن رقابت کنم و بهتر از ان یا همانندش را بگویم مگر کلمات امیرالمؤمنین علی -علیه السلام – را که هرچه کوشیدم توانایی رقابت با آن را در خود نیافتم.
ما مفتخریم که کتاب نهج البلاغه که بعد از قرآن، بزرگترین دستور زندگی مادی و معنوی و بالاترین کتاب رهایی بخش بشر است و دستورات معنوی و حکومتی آن بالاترین راه نجات است، از امام معصوم ماست.
اگر این گوینده با عظمت، امروز بر منبر کوفه قرار میگرفت، شما مسلمانان میدیدید که مسجد کوفه با همه وسعتش، از اجتماع مردم مغرب زمین برای استفاده از دریای خروشان دانش علی موج میزد.
نهج البلاغه کتابی است که معارف عالی آن و زبان و بیان شیوا و رسای آن دوست و دشمن را مسحور خود گردانده است.
چنان عمیق و مواج است که هرکس را توان سیر در آن نیست.
اما چنان هدایت گر است که هر کس را به فرا خور فهمش، دست آوردی دارد.
و چنان زیبا و گیراست که هیچ کس از آن اشباع نمی شود.
نهجالبلاغه کتابی شامل خطبهها، نامهها و جملات کوتاه حکیمانه امام علی(ع) است،که به عقیده برخی پس از قرآن کریم و احادیث نبوی، مهمترین منبع شناخت اسلام و ارزشهای دینی است. سید رضی که به عنوان یکی از عالمان بزرگ شیعی شناخته می شود در اواخر قرن چهارم هجری این مجموعه را جمع آوری کرده است.
نهج البلاغه تجلی و مظهر شخصیتی است که قرآن او را نفس پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله خوانده و از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله در شأن ایشان روایت شده که ابو بصیر مىگوید: یک روز که پیامبر اکرم (ص) نشسته بود ناگاه امیر المؤمنین علی (ع) وارد شد و پیامبر اکرم (ص) به او فرمود: تو به عیسى بن مریم شبیه هستی، و اگر ترس از این نبود که گروه هایى از امّتم در باره تو همان را بگویند که مسیحیان در باره عیسى گفتند، درباره تو چیزهایى مىگفتم که از میان مردم عبور نکنى مگر آن که خاک پایت را براى تبرّک بردارند.
هرچند این کتاب اینکه برگزیده ی کلام امیر المومنین علیه السلام است اما در جامعیت و هدایت گری بعد از قرآن بی نظیر است و به حق “برادر قرآن” خوانده شده است.
برخی از موضوعاتی که در این کتاب شریف از آن سخن رفته است عبارتند از: «الهیات»، «سلوک و عبادت»، «حکومت و عدالت»، «اهلبیت و خلافت»، «دنیا و دنیاپرستی»، «دعا و مناجات»، «اصول اجتماع»، «اخلاق و تهذیب نفس» و … که اعجاب هر صاحب اندیشه ای را بر می انگیزاند.
با این حال بر ما مسلمانان و به خصوص شیعیان جای بسی شرم و تأسف است که این چنین، بیانِ “امیر بیان” امیر المومنین علی علیه السلام را آن چنان که باید بها نداده ایم و خود را از معارف عالی و افق بی کران آن محروم کرده ایم.
رهبر انقلاب، حضرت آیتاللّه العظمی خامنهای میفرماید:
ما مثل آن بیماری هستیم که نسخه کاملی از یک طبیب حاذق را در جیب خود یا در طاقچه اتاق خود دارد، اما در عین حال لای آن نسخه را باز نمیکند و به آن عمل نمیکند و از آن بیماری دائماً رنج میبرد. قرنهای متمادی نهجالبلاغه را داشتیم، اما از آن استفاده نکردیم و از معارف آن بهره نبردیم و بیماریهای فردی و اجتماعی خود را برای خودمان نگه داشتیم. این، آن تأسف و افسوس بزرگی است که هر کس با نهجالبلاغه آشنا شود، در دلش جا خواهد گرفت.
در راستای تحقق این هدف مقدس موسسه ی شرف النور، برای رسیدن به ساحل دریای معارف نهج البلاغه تلاش می کند که با فعالیت های خود ، این مسیر را به اندازه ی وسع خویش هموار کند و در جهت گسترش معارف علوی، با برگزاری دوره های آموزشی به صورت حضوری و در فضای مجازی خدمتی را به جامعه ایمانی و علاقه مندان به معارف علوی، داشته باشد.
امید است که این تلاش ها مورد رضای خداوند متعال و توجه امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف قرار بگیرد.